Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Babs Gons

Babs Gons

Babs Gons

Babs Gons (1971) staat bekend als ‘de koningin van de spoken word’, een podiumkunst die – mede door Babs pionierswerk – in ons land steeds meer erkenning krijgt. Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent. Ze organiseerde tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, waar deels de Nederlandse wortels van spoken word liggen. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere.

Sinds 2017 is Babs de gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon, waarmee ze onder andere op Lowlands en Oerol stond en die een vast huis heeft in De Melkweg en binnenkort ook in de Toneelschuur Haarlem. Tijdens deze avonden berichten, bezingen en bespreken woordkunstenaars van allerlei pluimage via de kunst van het gesproken woord actuele thema’s.

Naast zelf schrijven en optreden investeert Gons veel tijd in de jongere generatie, zowel artistiek als randvoorwaardelijk: zo wordt ze regelmatig geraadpleegd door organisaties en fondsen rondom het vormgeven van beleid ter bevordering van nieuwe doelgroepen en inclusie.

In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen haar boek Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters: een belangwekkend document voor het in kaart brengen van de spoken word scene in Nederland. Babs schrijft artikelen en is gastcolumnist voor onder andere Het Parool.

De commissie nomineert Babs Gons voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs omdat zij, naast de wezenlijke bijdrage die ze leverde en levert voor het Nederlandse Podiumkunstenlandschap, zichzelf als kunstenaar steeds opnieuw blijft uitvinden.

Foto: Hiphop in je smoel

Genomineerden 2020

Babs Gons

Babs Gons

Spoken word artiest

BINKBEATS

BINKBEATS

Multi-instrumentalist en componist

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Choreografe

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou

Theatermaker

Tjon Rockon

Theatermaker