Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

BINKBEATS

BINKBEATS

BINKBEATS

De Nederlandse multi-instrumentalist, componist en producer BINKBEATS (Frank Wienk) zette zichzelf op de kaart met zijn unieke talent om digitale, elektronische muziek met grote precisie na te bootsen door analoge geluiden. Hiermee vergaarde hij wereldwijde bekendheid en een gepassioneerde fanbase met zijn Beats Unraveled-videoserie. In de loop van het afgelopen decennium ontwikkelde hij zijn feilloze beheersing van geluid uit tot een eigenzinnig vocabulaire, waarbij hij eigen, genre-overstijgende composities maakte, ver voorbij labels als IDM, jazz, hiphop, klassiek, ambient pop, minimalisme en techno.

Wereldwijde aandacht kreeg hij voor het eerst met zijn Beats Unraveled-serie, waarin hij nummers van Atoms For Peace, J. Dilla, Flying Lotus en Aphex Twin volledig live en in enkele takes uitvoerde. De duizelingwekkend inventieve manieren waarop Wienk adaptaties maakte, mochten rekenen op grote lof van mensen als Questlove en Thom Yorke en werd onderstreept door een uitverkochte Boiler Room in de Royal Albert Hall in 2015.

Twee jaar later begon Wienk aan een project met de naam Private Matter Previously Unavailable, een drietal EP’s met eigen composities. Daarnaast is zijn Instagram-pagina een medium geworden om een uitgebreide collectie percussie-instrumenten te demonstreren. Verder wisselt hij releases met studioperformances af: een tour de force van componeren en on-the-fly spelen. BINKBEATS’ futuristische jazz workout Little Nerves (een samenwerking met Niels Broos) kreeg meer dan 1,6 miljoen YouTube-hits. Na opmerkelijke muzikale samenwerkingen met de Japanse beat-maestro DJ Krush, Luwten en Jameszoo, werd hij in 2018 uitgekozen door Oscar-winnende regisseur Roger Ross Williams uitgekozen om diens documentaire American Jail van soundtrack te voorzien.

De commissie nomineert BINKBEATS voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs vanwege zijn indrukwekkende muzikale vakmanschap dat hem zeer terecht wereldwijde bekendheid heeft opgeleverd.

Foto: Isabelle Renate la Poutré

Genomineerden 2020

Babs Gons

Babs Gons

Spoken word artiest

BINKBEATS

BINKBEATS

Multi-instrumentalist en componist

Tjon Rockon

Theatermaker

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Choreografe

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou

Theatermaker