Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2019

Guilherme Miotto

Guilherme Miotto

Guilherme Miotto (1979) ontwikkelde zich van jongen van de straat tot opvallende danser bij gezelschappen als ICK en Krisztina de Châtel tot eigenzinnig choreograaf van evenzo poëtisch als rauw en weerbarstig werk dat de laatste jaren flink in het oog springt. In 2015 ontving hij de André Gingras Award en werd zijn werk getoond op de Nederlandse Dansdagen.
In 2017 richtte Miotto samen met sociaalwerker Amine Mbarki stichting Corpo Máquina op.Samen creëren zij langlopende artistieke trajecten met jongeren die te kampen hebben met een isolement of een stigma, zoals ex-gedetineerden en Somalische jongeren. Het commitment dat ze aangaan reikt verder dan de voorstellingen: ze bieden spelers gelegenheid om zich binnen hun stichting verder te scholen, zowel aan de artistieke als organisatorische kant. Corpo Máquina heeft als doel dans- en performanceproducties tot stand brengen die zowel in het artistieke als in het sociale domein iets teweegbrengen.

Op de adviescommissie maakte Guilherme indruk door zijn rauwheid, ambitie, verzengende eerlijkheid en de zowel zachte als meedogenloze blik op zijn medemens. Sinds het project waarbij hij samenwerking aanging met gedetineerde jongeren, viel alles samen: sociaal engagement, persoonlijke bevlogenheid en hoogkwalitatief kunstenaarschap. Die combinatie van factoren maakt Guilherme uniek in het Nederlandse podiumkunstenveld.

 

Foto rechts: Renate Beense

Foto boven: Ernest Potters

Genomineerden 2019

Matteo Myderwyk

Pianist-componist

Alexandra Broeder

Theatermaker

Daniel van den Broeke & Florian Borstlap

Kunstenaarsduo

Florentina Holzinger

Danseres/choreografe

Guilherme Miotto

Choreograaf