Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021

House of Vineyard

House of Vineyard

House of Vineyard is een van de eerste Nederlandse ballroom-house opgericht in 2015, nadat al in 2013 de eerste balls werden georganiseerd in club BIRD in Rotterdam. Het huis is een van de aanvoerders in de ballroom scene in Nederland. De gemeenschap is open voor iedereen, genderneutraal, fluïde en een veilige haven voor mensen uit de QTBIPOC- en LGBTQIA+-gemeenschap.

Amber Vineyard is de Mother en Elvin ‘Elly’ Elejandro Martinez is de Father van het house. De mensen uit House of Vineyard (23 in totaal) geven les in verschillende dansdisciplines, treden regelmatig op en jureren bij andere balls. Heel House of Vineyard bestaat uit community leaders die naast rolmodellen ook onderdeel zijn van een thuishaven voor velen. Vrijheid van expressie en de ruimte voor zelfontwikkeling en -ontplooiing is waar de scene om bekend staat, en waarvoor House of Vineyard de basis heeft gelegd. Sinds 2018 hebben ze naast het House het agentschap Mother’s Vineyard: dit fungeert als een soort uitzendbureau waarmee events worden georganiseerd en trainingen worden gegeven en commerciële boekingen worden gedaan.

Toelichting Adviescommissie

House of Vineyard is genomineerd omdat het niet alleen een huis is geworden voor selfmade creatives met een verschillende achtergrond, maar met name omdat het herdefinieert wat podiumkunst kan zijn anders dan de witte mainstream. Queer identity, gender fluidity, kunst, taal, mode, dans, performance zijn met elkaar verweven. Het herdefinieert wat podiumkunst is omdat de creativiteit gebaseerd is op waarden en condities binnen de zwarte en kleur queer community. Binnen de veilige omgeving is ruimte voor radicale creativiteit, eigenzinnigheid en realness. Ook een alternatief begrip van wat familie is en de betekenis van collectiviteit worden hier gevormd en geleefd.

Dankzij het werk van House of Vineyard krijgt voguing inmiddels ook erkenning buiten de ballroom-scene, en zijn de eerste voorzichtige schreden gezet in de fusion met andere dansstijlen. Vineyard is ook uniek omdat er een plaats is voor waacking naast voguing. Het huis is een sterk voorbeeld van collectief leiderschap, en initieert in toenemende mate naast de balls andere projecten en plekken zoals de queer club VA-VA-VOOM. De oorsprong van andere huizen is in veel gevallen te herleiden naar de activiteiten van House of Vineyard.

Foto: De Appel

Genomineerden 2021

Boogaerdt / VanderSchoot

Performance duo

Carista Eendragt

DJ - producer - music curator

House of Vineyard

Ballroom house

Romana Vrede

Theatermaker

MAISON the FAUX

Creative studio / grand couture fashion house