Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Katja Heitmann (1987) begeeft zich op het snijvlak van dans en beeldende kunst, performance en installatie. Met haar team creëert Katja performance-installaties en bewegingstentoonstellingen. Altijd vertrekkend van de vragen ‘Wie (of wat) beweegt mensen?’ In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Heitmann heeft een reputatie opgebouwd als jonge choreograaf die zich bezighoudt met nieuwe technologieën en het menselijk streven naar controle. Ze gebruikte tablets als mede-performers, reflecteerde op onze relatie met nieuwe media en het vraagstuk van zelf-design. Met haar dansers creëert zij podiumwezens die ergens tussen mensen en machines in zitten. Toch is haar benadering diep humanistisch met veel aandacht voor detail.

Momenteel ervaart de commissie een verschuiving in het werk van Katja. Na het onderzoek naar technologie en de impact ervan op de samenleving ontdekt Katja dat haar werk eigenlijk gaat over de paradox van menselijkheid. Op zoek naar die menselijkheid zoomt ze met grote precisie in op de kleinste menselijke beweging. In dat detail schuilt het grote gebaar.

Katja Heitmann en haar team zullen de komende jaren een nomadisch instituut voor bewegingserfgoed oprichten; Motus Mori. Hiermee gaan ze de bedreigde beweging verzamelen, archiveren en tentoonstellen. Door onderzoek te doen naar de persoonlijke bewegingen van veel individuele mensen, wordt het lichaam (en de geest) van de dansers een levend archief van al deze menselijke bewegingen. Opgestart in 2019, is Motus Mori een meerjarig onderzoek naar belichaamde kennis en geschiedenis in uitvoering, gepresenteerd in verschillende presentatieformats; durational performances, tentoonstellingen in musea, lezingen, voorstellingen in theaters, mobiele bewegingslaboratoria in de openbare ruimte.

Foto: Jan van Eijndhoven

Genomineerden 2020

Babs Gons

Babs Gons

Spoken word artiest

BINKBEATS

BINKBEATS

Multi-instrumentalist en componist

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Choreografe

Tjon Rockon

Theatermaker

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou

Theatermaker