Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017

Niek Traa

Niek Traa

Als tiener richtte hij met vrienden de inmiddels wereldwijd bekende Eindhovense breakdance crew The Ruggeds op. Zijn fascinatie voor dans en drang naar perfectie bracht hem naar de finale in vele battles wereldwijd. In 2014 won Traa met zijn crew een wereldtitel tijdens de Bboy Championships. Daarnaast is Traa bekend door zijn rol in Streetdance 2 3D, een dansfilm over een Europese crew.

Hij betovert het publiek als performer en geldt als een rolmodel voor de jongere generatie. Met de grote zaal productie Adrenaline veroverden The Ruggeds vorig seizoen het theaterpubliek in Nederland. In theaters willen ze laten zien dat hiphop ook diepgang kent. Traa heeft samen met zijn crew een eigen stijl ontwikkeld die wereldwijd opvalt als innovatief en onderscheidend.

Na grote successen in battles hebben The Ruggeds hun repertoire uitgebreid met theateroptredens. Tegelijkertijd geven ze hun kennis door in de dansschool Rugged Studio. “Hiphop is kunstvorm die gaat over ontwikkelen van nieuwe dingen,” aldus Traa. Dat geldt ook voor hemzelf.

De adviescommissie is van mening dat Traa zich ontpopt als een multitalent en visionair die hiphopcultuur naar een hoger niveau tilt. Hij streeft naar artistieke perfectie, inspireert jonge generaties als docent en performer en zoekt als filmmaker naar nieuwe wegen om het publiek via nieuwe media te (ver)binden.

Bron: Youtube. In bovenstaande video is gebruik gemaakt van diverse videofragmenten afkomstig van Youtube. Mocht de maker van het oorspronkelijke materiaal hier bezwaar tegen hebben, vernemen wij dat graag en zal het fragment verwijderd worden.

Genomineerden 2017

Bright Richards

Schrijver en theatermaker

Lizzy Timmers

Regisseur en actrice

Lloyd Marengo

Hiphopchoreograaf

Merlijn Twaalfhoven

Componist

Niek Traa

Danser