Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018

ROSE stories

Nasim Miradi

 

ROSE stories

Bij ROSE stories vinden verhalen een vorm in culturele en maatschappelijke projecten. Hiermee streeft de organisatie naar een realistischere afspiegeling van de hedendaagse Nederlandse samenleving en daarmee een inclusieve maatschappij.

Soms is dit expliciet: in mozaïekvoorstelling Melk & Dadels (in coproductie met en onder regie van Daria Bukvić en met teksten van Tofik Dibi), vertellen vier jonge actrices wat het betekent om een Marokkaans-Nederlandse vrouw te zijn. Met veel humor en zelfspot delen ze rake klappen uit in het discours over migratie, integratie en hokjesdenken. Maar vaker is het impliciet, zoals in familievoorstelling Noumi, zusje zeven. Hierin vindt een meisje haar plekje in de wereld wanneer ze een gewond vogeltje onder haar hoede neemt. Noumi’s Marokkaans-Nederlandse afkomst is herkenbaar in woord en beeld, maar geen onderwerp in het verhaal. Komend jaar werkt ROSE stories onder meer aan een theateradaptatie van Mylo Freemans prentenboeken over Prinses Arabella en van Astrid Sy’s jeugdroman De brieven van Mia over de vriendschap tussen de 11-jarige Laila uit Syrië en de norse, 91-jarige meneer Cohen.

Ook buiten het theater vertelt ROSE stories graag inclusieve verhalen. Zo gaf de uitgeverij de vertaling Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 verhalen over bijzondere vrouwen uit en het kookboek Maancake & Jasmijn met de gerechten en verhalen van 100 Chinese moeders in Nederland. ROSE stories werkt het liefst met een combinatie van bewezen met nieuw talent en zet in het kader hiervan talentontwikkelingsprojecten op zoals het ROSE kinderverhalentraject.

Genomineerden 2018

Jens Bouttery

Jens Bouttery

Drummer en componist

Maatschappij Discordia

Maatschappij Discordia

Theatercollectief

Miranda Lakerveld

Miranda Lakerveld

Regisseur

Nicole Beutler

Choreograaf en theatermaker

Nasim Miradi

ROSE stories

Story Producers