Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Tjon Rockon

Tjon Rockon

Tjon Rockon (1971) is theatermaker, born and raised in Rotterdam met roots in Paramaribo, Suriname. “Tjon is die gast die de kat uit de boom kijkt, die dude die snel een graffiti zet en dan weer in de schaduwen verdwijnt, zijn sporen achterlatend”. In de straatpopcultuur van eind jaren 80 vond Rockon toch een thuis. Films als Scarface, The One Armed Swordsman en tracks als Protect Ya Neck (Wu-Tang-Clan) boden hierin een anker. Met hiphop en martial arts als bron hakte Tjon zijn eigen pad in het theater. Het schrijven, maken en performen boden hem een platform om zijn ongezouten mening te delen. In zijn werk combineert hij het absurde met het herkenbare. Terwijl hij zijn inspiratie vond bij podia als Odeon, Kwakoe en Space ontstonden de contouren van het plan om ooit net als de Wu-Tang-Clan zijn eigen performance genootschap op te zetten om de wereld blijvend te veranderen.

 

Hij maakte enkele opvallende producties zoals Riet (2007) en Double Dong (2009), waarmee hij afstudeerde en de HKU-theaterprijs won. Met Free Mason en Free Mason 2 (2011) gooide hij hoge ogen op o.a. Oerol en samen met Anoek Nuyens en Marjolijn van Heemstra maakte hij de voorstelling Bouta, over de omstreden Surinaamse (ex) president Bouterse. Deze voorstelling werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermaker prijs 2013. Vanaf 2018 breekt er een nieuwe fase in zijn werk aan. Opperbouwmeester Lob Makandra Tjon Rockon richt het artistieke genootschap Grande Loge op. Samen met Hajo Doorn zet hij de eerste volgende stap naar zijn performance genootschap. Cultureel rijk talent – geschoold en autodidact – wordt klaargestoomd voor de persoonlijke doorbraak en nieuwe openbaringen naar een andere mentaliteit. In 2019 maakte Rockon in samenwerking met Productiehuis Theater Rotterdam en schrijver Luitenant Omar Breeveld, choreografe Alida Dors, beats by Joost Maaskant, vormgever Marco Broeders (c02ro) en ontwerpster Isabell Schulz de voorstelling (Ma) Pang Pang a.k.a. A Ritual Soundsystem (16+), die tijdens de Parade 2019 voor het eerst speelde.

Winnaar 2020

De Adviescommissie over Tjon Rockon: “Theatermaker Tjon Rockon is een unieke stem. Afkomstig uit de wereld van graffiti en hiphop noemt hij zichzelf een laatbloeier in het theater. In de bestaande kunstinstellingen voelt hij zich niet altijd thuis: nog altijd ervaart hij weerstand, ervaart hij hoe sterk de traditionele codes er kunnen gelden. Desondanks koestert hij een grote liefde voor de kracht van samenwerkingen op het podium en blijft hij er onverschrokken zijn eigen plek opeisen, met eigenzinnige verhalen, vormen en vocabulaire. Daarbij wil hij het niemand gemakkelijk maken: zichzelf niet, zijn spelers niet, zijn publiek niet. Aan concessies heeft hij weinig boodschap: daarvoor is zijn missie – werelden samenbrengen en doorstroom van artiesten bevorderen in nieuwe contexten – te groot. De oprichting van zijn Stichting Grande Loge in 2018 betekende een nieuwe stap: een combinatie van eigen creaties en de tijd nemen voor de ondersteuning jonge talentvolle artiesten die niet per se het geijkte pad bewandelen maar hun plek op de Nederlandse podia meer dan verdienen.”

 

 

Foto: Ruud Baan

Genomineerden 2020

Babs Gons

Babs Gons

Spoken word artiest

Tjon Rockon

Theatermaker

BINKBEATS

BINKBEATS

Multi-instrumentalist en componist

Katja Heitmann

Katja Heitmann

Choreografe

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou

Theatermaker