Podium

Prijs

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil vrij denken en verbeelden stimuleren. Om makers te ondersteunen heeft het fonds een nieuwe prijs in het leven geroepen: De Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

Winnaars 2017

De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs zijn bekend! Bright Richards en Lloyd Marengo zijn de twee winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017. Zij winnen ieder 60.000 euro.

 

Winnaars Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017. V.l.n.r. Lloyd Marengo en Bright Richards – © Jan Boeve

Over de prijs

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.

Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken die het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten voerde. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden, maar die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.

Genomineerden

Bright Richards

Schrijver en theatermaker

Lizzy Timmers

Regisseur en actrice

Lloyd Marengo

Hiphopchoreograaf

Merlijn Twaalfhoven

Componist

Niek Traa

Danser