Podium

Prijs

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil vrij denken en verbeelden stimuleren. Om makers te ondersteunen heeft het fonds een nieuwe prijs in het leven geroepen: De Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

Winnaars 2018

Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler en story producers ROSE stories zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018!

© Emma te Hietbrink

© Emma te Hietbrink

 

Tot de genomineerden behoorden dit jaar ook Jens Bouttery, Maatschappij Discordia  en Miranda Lakerveld.

Over de prijs

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.

Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken die het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten voerde. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden, maar die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.

Genomineerden

Jens Bouttery

Jens Bouttery

Drummer en componist

Maatschappij Discordia

Maatschappij Discordia

Theatercollectief

Miranda Lakerveld

Miranda Lakerveld

Regisseur

Nicole Beutler

Choreograaf en theatermaker

Nasim Miradi

ROSE stories

Story Producers