Stichting Leerorkest

Landelijke instrumentendepot

Stichting Instrumentendepot Leerorkest wil muziekonderwijsinitiatieven op scholen of in de wijk via een uitleenservice van muziekinstrumenten voorzien, zodat zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans krijgen om te ontdekken hoe fantastisch het is om een instrument te bespelen en samen muziek te maken.

Het jaar 2016 stond vooral in het teken van verdere uitbreiding van het Instrumentendepot Leerorkest van regio Amsterdam naar landelijk opererend. In 2016 werden instrumenten geleverd aan 31 initiatieven in Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Ook werden instrumenten geleverd aan de Leerorkesten op de basisscholen in Amsterdam. Het Instrumentendepot Leerorkest stond het afgelopen jaar in de belangstelling vanwege het tienjarig bestaan van het Leerorkest. Deze mijlpaal werd onder andere gevierd met een lustrumconcert waaraan meer dan duizend kinderen deelnamen. Ook Koningin Máxima was erbij. Verder kreeg het Instrumentendepot meer landelijke bekendheid dankzij de inzamelactie ‘Klassiek Geeft’ van NPO Radio 4, die geopend werd door de koningin.

Eind 2016 had het Instrumentendepot bijna 6.800 muziekinstrumenten in beheer.

Het Instrumentendepot heeft zich sinds de start in snel tempo ontwikkeld, maar er zijn veel meer kinderen in Nederland voor wie we deelname in een ‘Leerorkest’ mogelijk willen maken door muziekinstrumenten beschikbaar te stellen. Groeien blijft dan ook de inzet voor de komende jaren: meer instrumenten inzamelen of aanschaffen met giften en zo nog meer kinderen in aanraking brengen met het plezier en de magie van het maken van muziek.

Gerelateerde projecten

KAZOO: digitale muziekmethode voor de basisschool

Koninklijk Concertgebouw

In september 2016 kon gestart worden met het invoeren van de Digitale Leerlijn Kazoo om zo muziek weer op de…

meer

Lessen op kunst en cultuurgebied voor alle kinderen

Jeugdcultuurfonds

In 2015 leefden in Nederland volgens het CBS ruim 423.000 kinderen en jongeren in armoede. Dat betekent dat deze kinderen…

meer

Young Bach Fellowship (All of Bach)

Nederlandse Bach Vereniging

Het valt voor jonge musici niet mee om voet aan de grond krijgen in de oude-muziekwereld. Vandaar dat de Bachvereniging…

meer