Stichting RAAAF Public

Change-Ability for a World in Flux

Het project CHANGE-ABILITY is een vernieuwend art-science project van RAAAF, waarvoor aan medeoprichter filosoof Erik Rietveld voor de wetenschapskant een Vici-beurs is toegekend. In het project wordt onderzocht welke handelingsmogelijkheden (‘affordances’) en veranderingscapaciteit (‘change-ability’) mensen hebben als het gaat om de huidige grote maatschappelijke opgaven en de impact ervan op hun directe leefomgeving. Dit kan gaan om zowel individueel als collectief aanpassingsvermogen. De centrale vraag is dan ook: hoe kun je met filosofisch onderzoek en de daaruit volgende artistieke vertaling collectieve gedragsverandering in gang zetten?

De Stichting RAAAF Public is het samenwerkingsverband van de broers Ronald en Erik Rietveld. Erik Rietveld is Socratres-hoogleraar filosofie aan de UvA en Amsterdam UMC/UT afdeling filosofie. Ronald Rietveld is beeldend kunstenaar en architect. De inzichten die uit dit onderzoek voortkomen worden door architect en beeldend kunstenaar Ronald Rietveld gebruikt als basis voor autonoom artistiek onderzoek. De uitkomsten van beide onderzoeken worden door RAAAF uitgewerkt in ruimtelijke denkbeelden.

Het Gieskes-Strijbis Fonds ondersteunt RAAAF’s autonome artistieke werk aan Change-Ability. Dit betreft zowel artistiek onderzoek als de uitwerking (materiaal voor de experimenten en interventies). Het project heeft een totale looptijd van vijf jaar (gelijk aan de Vici-toekenning door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en start in september 2021 en loopt tot en met augustus 2026.

Kunstwerk op de foto gemaakt is door RAAAF | Atelier de Lyon
Fotograaf: Allard Bovenberg

Recente projecten

ABOARD

Alzheimercentrum Amsterdam

De missie van het ABOARD-project is om Nederland klaar te stomen voor een toekomst met behandeling op maat voor de…

meer

Radius 2022-2024

Radius CCA

RADIUS in Delft is een gloednieuw centrum voor hedendaagse beeldende kunst dat een brug slaat tussen kunst, wetenschap en klimaat.…

meer

Tech-Fellowship

Rijksakademie

Ambachtelijk vakmanschap slaat de brug tussen verleden en toekomst en is een kraamkamer voor innovatie. Niet alleen bij de Rijksakademie,…

meer