Jeugdcultuurfonds

Lessen op kunst en cultuurgebied voor alle kinderen

In 2015 leefden in Nederland volgens het CBS ruim 423.000 kinderen en jongeren in armoede. Dat betekent dat deze kinderen veel dingen niet kunnen doen die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn. Het ontwikkelen van creativiteit en het ontdekken van passies is goed voor het zelfvertrouwen en concentratievermogen en vergroot de kansen later goed mee te kunnen doen in de samenleving.

Het Jeugdcultuurfonds geeft kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is de mogelijkheid toch lessen te volgen in muziek, dans, toneel of beeldende kunst. Voor die kinderen betaalt het Jeugdcultuurfonds het lesgeld en/of benodigde attributen tot een maximum van € 450 per cursusjaar.

Het Jeugdcultuurfonds groeit gestaag door. In 2016 heeft het ervoor gezorgd  dat 7620 kinderen konden dansen, muziek maken, toneelspelen of schilderen. In 2015 waren dat nog 6308 kinderen. Inmiddels is het Jeugdcultuurfonds in iedere provincie, maar nog niet in iedere gemeente te vinden. Er hebben zich in het afgelopen jaar 24 nieuwe gemeenten bij het Jeugdcultuurfonds aangesloten, waardoor ze aan het einde van 2016 in totaal uitkomen op 148 aangesloten gemeenten.

Gerelateerde projecten

KAZOO: digitale muziekmethode voor de basisschool

Koninklijk Concertgebouw

In september 2016 kon gestart worden met het invoeren van de Digitale Leerlijn Kazoo om zo muziek weer op de…

meer

Landelijke instrumentendepot

Stichting Leerorkest

Stichting Instrumentendepot Leerorkest wil muziekonderwijsinitiatieven op scholen of in de wijk via een uitleenservice van muziekinstrumenten voorzien, zodat zoveel mogelijk…

meer

Young Bach Fellowship (All of Bach)

Nederlandse Bach Vereniging

Het valt voor jonge musici niet mee om voet aan de grond krijgen in de oude-muziekwereld. Vandaar dat de Bachvereniging…

meer