De Kunsthal Rotterdam

The Museum of Everything

Van 23 februari tot 22 mei 2016 presenteerde de Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van de collectie van de Engelse verzamelaar en curator James Brett onder de naam ‘Museum of Everything’: een veel geroemde internationale verzameling kunstwerken die het werk van ruim honderd zogenaamde ‘outsider artists’ (kunstenaars die opereren buiten het domein van de academische kunst, en de officiële kunstgeschiedenis) bij elkaar bracht. Met de tentoonstelling werd buiten de gebaande paden getreden en aandacht gegenereerd voor een kunststroming die net buiten de radar van de kunstwereld valt.

Nooit waren deze kunstenaars op zo’n grote schaal in een tentoonstelling bijeengebracht: van de bekende Amerikaanse autodidact Henry Darger, tot de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi. Vroeger viel de term ‘Outsider Art’ of ‘Art Brut’ altijd snel als het om deze groep kunstenaars ging. ‘The Museum of Everything’ spreekt liever van de onontdekte, ongetrainde, en niet geclassificeerde kunstenaars van de moderne tijd. Daarmee steeg de reizende expositie ook uit boven zomaar een bijzondere verzameling werk: het was een filosofisch pleidooi voor culturele gelijkheid.

De tentoonstelling in De Kunsthal was vertrekpunt voor een breed opgezette manifestatie rond ‘Outsider Art’ in Nederland. Binnen diverse (kunst) instellingen in diverse steden werden lezingen en satellietprogramma’s georganiseerd. Met het aangeklede initiatief van De Kunsthal werd er geïnvesteerd in een duurzaam platform voor ‘Outsider Art’ in Nederland.

Gerelateerde projecten

Outsider Art Museum

Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen museum Het Dolhuys in Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam is het eerste Outsider Art…

meer

When I Give, I Give Myself

Van Gogh Museum

Het was een uniek project voor het Van Gogh Museum. Voor het eerst vroeg het museum aan hedendaagse kunstenaars om…

meer

Tentoonstelling De Late Rembrandt

Rijksmuseum

Met de tentoonstelling Late Rembrandt presenteerde het Rijksmuseum in het vroege voorjaar van 2015 voor de eerste keer een overzicht…

meer