Kathedrale Kerkfabriek Sint-Baafs Gent

Onderzoek ten behoeve van de restauratie het Lam Gods

De conservering en restauratie van het beroemde altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ uit de Sint-Baafkathedraal in Gent, die najaar 2012 ter hand werd genomen, leverde meteen al een schat aan informatie op. Een team van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) ontdekte dat oudere vernislagen overschilderingen bedekten die bij het vooronderzoek in 2010 en 2011 niet aan het licht waren gekomen. Dit was aanleiding voor de opdrachtgever, de Kathedrale Kerkfabriek Sint Baafs, voor aanpassingen in aanpak en methodiek.

Het aanvullende natuurwetenschappelijke onderzoek heeft onschatbare informatie verstrekt over de oorspronkelijke laagopbouw en niet-originele overschilderingen. Daardoor kan de restauratie van het monumentale werk van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck met veel meer precisie en veiligheid uitgevoerd worden. Het ultieme doel voor het team restauratoren en onderzoekers is het optimalisering van de methodes om overschilderingen te verwijderen, zonder risico’s voor de originele verflagen.

De eerste fase van de conservatie en restauratie van het Lam Gods altaarstuk van de gebroeders van Eyck (1432) werd afgerond in september 2016 door het team van het KIK-IRPA. De gerestaureerde buitenluiken, gestabiliseerd en ontdaan van latere overschilderingen, werden teruggeplaatst in de Sint-Baafskathedraal en officieel ingehuld op 12 oktober in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Elke Sleurs, Sven Gatz en Ben Weyts.

Gerelateerde projecten

Even closer to Van Eyck

Kathedrale Kerkfabriek Sint-Baafs Gent

‘Even Closer to Van Eyck’ is een meerjarig project rond de restauratie van het beroemde Lam Gods van Hubert en…

meer

Glas in loodramen van Jan Dibbets

Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo Haarlem

Op 4 maart 2016 onthulde prinses Beatrix symbolisch de 60 ramen die Jan Dibbets in de jaren 2014 t/m 2016…

meer

Wereldwijd onderzoek – Jeroen Bosch

Bosch Research and Conservation Project

Project Wereldwijd Onderzoek – Jeroen Bosch In 2010 ging het Bosch Research and Conservation project (BRCP) van start om, in de…

meer