VU Medisch Centrum, Alzheimercentrum

SCIENCe: Onderzoek naar de vroegste tekenen van Alzheimer

Het SCIENCe project richt zich op de vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer. Bekend is inmiddels dat alzheimer geleidelijk ontstaat. Zo’n 10 tot 20 jaar voordat er sprake is van dementie treden de eerste hersenveranderingen op. Bij gezonde mensen kunnen in de hersenen de eerste tekenen van alzheimer dus al aanwezig zijn.

Doel van het SCIENCe project is om de eerste hersenveranderingen bij alzheimer op te sporen. Om dat doel te bereiken worden mensen met zogenaamde subjectieve geheugenklachten uitgenodigd te helpen het geheim van alzheimer te ontrafelen. Het traject bevat een neuropsychologisch onderzoek waarbij eerst de leefstijlkenmerken in kaart worden gebracht; er volgt een MRI-scan; er wordt bloed en hersenvocht afgenomen en een PET-scan gemaakt. Interessant voor het onderzoek is wie achteruit gaat in de tijd, maar zeker ook wie er stabiel blijft. De onderzoekers zijn erg benieuwd naar beschermende factoren.

In 2017 is met financiële steun van het Gieskes-Strijbis Fonds fase 2 van het SCIENCe programma ingegaan. Naast het verder opbouwen van een kwalitatief hoogstaande infrastructuur (met persoonlijke aandacht voor alle deelnemers), zijn de beoogde resultaten van het vervolg van SCIENCe:

(i) Het includeren van 200 extra deelnemers in het cohort. Inclusie vanuit de geheugenpolikliniek gaat trager dan verwacht en tegelijkertijd lijkt er veel interesse te zijn voor deelname vanuit de maatschappij. Daarom wil SCIENCe de inclusie uitbreiden, zodat mensen met geheugenklachten zich ook rechtstreeks kunnen aanmelden.
(ii) Het organiseren van langdurige follow-up van patiënten in het cohort. In de eerste fase van SCIENCe werd uitgegaan van een tweejarige follow-up. De waarde van het cohort ligt echter in het langdurig volgen van de deelnemers, omdat alzheimerschade een lange looptijd heeft voordat het zich manifesteert (20 jaar).
(iii) Het vergroten van de wetenschappelijke spin-off van het cohort in termen van internationaal netwerk, extern gefinancierde onderzoeken en maatschappelijke zichtbaarheid.

Gerelateerde projecten

Leerstoel Langdurige Zorg en Dementie

Amsterdam Institute for Social Science Research (UvA)

Met de bijzondere leerstoel Langdurige Zorg en Dementie aan de UvA wordt een impuls gegeven aan de care-kant van dementie.…

meer

Semantische dementie ontrafeld

Erasmus MC Alzheimercentrum

Semantische dementie (SD) is een relatief zeldzame niet erfelijke dementie die in 80% van de gevallen voor het 65e levensjaar…

meer

Dementienet

UMC Stichting Radboud en Dementienet

  DementieNet is een innovatieproject in de eerstelijnszorg voor mensen met dementie om de dementiezorg in gezamenlijkheid te verbeteren en…

meer