Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem

Outsider Art Museum

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen museum Het Dolhuys in Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam is het eerste Outsider Art Museum in Nederland opgericht, dat wordt getoond aan een groot, internationaal publiek. Het nieuwe museum is op 17 maart 2016 opengegaan en richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars.

Sinds de Biënnale van Venetië van 2013 is er internationaal veel aandacht voor de autodidacte kunstenaars en voor het werk van kunstenaars uit psychiatrische instellingen. In Nederland is Outsider Art echter een relatief onbekende kunstvorm. Daar moet het Outsider Art Museum verandering in brengen. Naast de bestaande publieksstroom die de Hermitage normaliter trekt – museumkaarthouders, en toeristen- zal het Outsider Art museum zich op drie nieuwe doelgroepen richten: internationale kunstliefhebbers, de zorgsector, het personeel in de Geestelijke Gezondheidszorg en de Verstandelijke Gehandicaptenzorg en het onderwijs (vooral HBO).

Op 23 november 2016 opende het Outsider Art Museum de tweede tentoonstelling over China. De expositie werd geopend door een Chinese delegatie uit Nanching en Jack de Vries, gedeputeerde Cultuur, provincie Noord-Holland. Voor de opening was er een groot symposium met als thema ‘Chinese Outsider Art & de mainstream’.

Gerelateerde projecten

The Museum of Everything

De Kunsthal Rotterdam

Van 23 februari tot 22 mei 2016 presenteerde de Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van de collectie van de Engelse…

meer

When I Give, I Give Myself

Van Gogh Museum

Het was een uniek project voor het Van Gogh Museum. Voor het eerst vroeg het museum aan hedendaagse kunstenaars om…

meer

Tentoonstelling De Late Rembrandt

Rijksmuseum

Met de tentoonstelling Late Rembrandt presenteerde het Rijksmuseum in het vroege voorjaar van 2015 voor de eerste keer een overzicht…

meer