Stichting European Culture

Forum on European Culture (Re: Creating Europe)

Welke culturele waarden delen we in Europa? Hoe kan kunst en cultuur creatieve oplossingen bieden voor de problemen die ons verdelen? Hoe kunnen denkers en kunstenaars vorm geven aan een nieuwe toekomst voor Europa? Met die vragen als uitgangspunt organiseerden stichting European Culture en De Balie in juni 2016 voor de eerste keer het actuele Forum on European Culture.

Onder de noemer Re:Creating Europe verzamelden invloedrijke denkers en toonaangevende kunstenaars zich op 1, 2 en 3 juni op verschillende locaties in Amsterdam. In debatten, lezingen en expert meetings onderzochten ze de rol van cultuur als ruggengraat van Europa. In performances, films en tentoonstellingen lieten ze de rijkdom en verbindende kracht van de Europese cultuur zien.

Samen met de deelnemers maakten meer dan 35 internationale journalisten en meer dan 3.700 bezoekers het eerste Forum on European Culture tot een groot succes. In totaal droegen bijna 240 deelnemers van 37 verschillende nationaliteiten bij aan Re:Creating Europe. Hoogtepunten van deze eerste editie waren onder andere het 12 uur durende Marathon Interview geïnitieerd door Rem Koolhaas met meer dan 42 prominente, internationale gasten, de openingsvoorstelling geregisseerd door Ivo van Hove, de performance van de Hongaarse schrijver Gyorgy Konrad en de Nederlandse theatermaker Marjolijn van Heemstra en het gesprek tussen schrijver Arnon Grunberg en de Oostenrijkse filmmaker Ulrich Seidl over de rol van film in de Europese cultuurgeschiedenis. De in het oog springende campagne van het Forum, gemaakt door DutchCulture, De Balie en ontwerpbureau Van Lennep, is ingestuurd voor een  European Design Award.

Recente projecten

Gieskes-Strijbis Podiumprijs

Een nieuwe prijs voor makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland

De winnaars zijn bekend! Bright Richards en Lloyd Marengo zijn de twee winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017. Het Gieskes-Strijbis…

meer

Move in het vmbo – Move your World!

Stichting MOVE

Move laat kinderen uit minder bedeelde wijken ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. Dit doen zij door deze…

meer