NIOO-KNAW

Microplastics in het onderwater voedselweb

Bezoek project website

Plastics worden sinds de jaren 50 veelvuldig gebruikt in het dagelijkse leven, vooral omdat ze goedkoop en lang houdbaar zijn. Tot nu toe is vooral veel aandacht gegaan naar het inventariseren van microplastics in de oceanen. Er zijn echter aanwijzingen dat microplastics zich niet alleen in de oceanen, maar ook in zoete-oppervlaktewateren aan het ophopen zijn in het voedselweb.

In meren worden de plastic-deeltjes onder invloed van factoren als zon, temperatuur en golven, maar ook door dieren omgezet in kleinere micro- en nanodeeltjes (<5 mm). Doordat de deeltjes het licht afschermen, kunnen ze de fotosynthese van algen en waterplanten remmen. Daarnaast kunnen microplastics ook ophopen in het zoöplankton, waardoor deze minder eten binnen krijgen. Het zoöplankton wordt op hun beurt weer gegeten door vissen. Op deze manier kunnen microplastics effect hebben op het hele voedselweb, inclusief hogere trofische niveaus zoals de vogels en de mens.

Eén van de andere gevaren die  gepaard gaan met microplastics in het aquatische milieu is dat chemische stoffen aan de plastics blijven plakken en zo in het voedselweb terecht komen.  Dit kunnen voedingstoffen zijn, maar ook stoffen die we niet in het vizier hebben zoals, medicijnresten en pesticiden. Dit zijn stoffen die in toenemende mate door toedoen van de mens in het aquatisch milieu terechtkomen, en vaak zeer schadelijk zijn voor mens en dier.

Met dit onderzoek wil NIOO-KNAW onderzoeken wat de gevolgen hiervan zijn voor de flora en fauna en het functioneren van ecosystemen.

Microplastics in het onderwater voedselweb
Projecteigenaar
Ellen van Donk
Organisatie
NIOO-KNAW
Looptijd
2018
-
2021
Totale donatie
200.400

GERELATEERDE PROJECTEN

No items found.