Miranda Lakerveld
Over de kunstenaar
Miranda Lakerveld maakt operavoorstellingen waarin het verbinden van culturen en artistieke disciplines het uitgangspunt is. Als artistiek leider van World Opera Lab stelt ze zich ten doel een nieuwe vorm van opera te ontwikkelen die de diversiteit van de samenleving reflecteert, waarbij ze zowel muziek, tekst als theatrale elementen integreert.
Om deze nieuwe vorm van opera te ontwikkelen, onderzocht ze traditioneel muziektheater in India, Mexico, Guatemala, Iran, Japan, China en bij de Tibetaanse gemeenschap in India. Zo creëerde ze een unieke werkmethode voor een gelijkwaardige dialoog tussen verschillende tradities en disciplines. Miranda doceerde deze methode aan verschillende gezelschappen in Teheran, The Amsterdam School of Cultural Analysis, aan Tibetaanse operazangers tijdens het jaarlijkse Shoton-festival, in een psychiatrisch ziekenhuis in Tamil Nadu en aan het wetenschappelijke instituut IIASA in Wenen.
Haar onderzoek leidde tot uiteenlopende producties: Dafne (Chennai), La Llorona (Mexico-Stad) en Orfeo in India (Ahmedabad). Recente projecten waren: De thuiskomst van Odysseus, Majnun & Leyla en Het Offer, een serie opera’s in de openbare ruimte in Amsterdam-West waarin het cultureel erfgoed van bewoners werd verbonden aan het opera-repertoire. Ze maakte een serie ‘debat-opera’s’ over conflicten in het Midden-Oosten en Dans met de zeven sluiers met De Balie. Daarnaast maakte ze de mis-en-scene voor Inner Landscapes waarin de traditionele Sichuan-opera centraal stond en regisseerde ze Temple of Time, beide voor het Holland Festival.
Momenteel werkt ze met de Iraanse componist Aftab Darvishi aan de opera Turan Dokht, gebaseerd op het oorspronkelijke Turandot-verhaal van de Perzische dichter Nizami, die in februari 2019 in Teheran in première zal gaan.