Gebiedscollectief Duinboeren & Maatschappij
Gebiedsplan Loonse en Drunense duinen
Rondom het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn nog zo’n 300 boeren bedrijven actief, veelal melkveehouders. Zij staan behoorlijk onder druk. Aan de ene kant worden wet- en regelgeving steeds strenger ten aanzien van hun activiteiten en stikstofuitstoot richting de nabijgelegen natuur. Aan de andere kant hebben de bedrijven het economisch lastig vanwege almaar hoger wordende grondprijzen en investeringen die zij moeten doen om aan de regels te voldoen. Dit maakt het lastig voor melkveehouders om opvolgers te vinden of hun bedrijf over te dragen. Andere teelten zoals boomkwekers, en graszonden zijn economisch aantrekkelijker en zijn in dit gebied aan een sterke opmars bezig zijn. De toename van deze teelten komt het landschap niet ten goede en ook de milieudruk van deze teelten (watergebruik, bodemuitputting en bestrijdingsmiddelen) is hoog.
Bij de boeren is het besef doorgedrongen dat het anders moet. Zij werken samen om het gebied een kwaliteitsimpuls te geven, zodat dit aantrekkelijk blijft voor mensen die er wonen, werken en recreëren en natuur en landschap zich verder kunnen ontwikkelen. Met een keurmerk van het gebied willen de Duinboeren hun producten lokaal afzetten waardoor er kortere keten ontstaan en de producten tegen een meerprijs kunnen worden verkocht. Het keurmerk staat voor hun maatschappelijke bijdrage aan het gebied zoals natuurontwikkeling, bodemverbetering, meer weidegang, maar ook hun bijdrage aan de leefbaarheid van het gebied en de lokale economie.
Met dit project steunt het Gieskes-Strijbis Fonds het Gebiedscollectief Duinboeren & Maatschappij om de duurzame overdracht en transitie in het gebied tot stand te brengen. Daartoe wordt een werkorganisatie ingericht die zich zal richten op praktijkgerichte samenwerking, economische samenwerking en kennisoverdracht.