Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum en VU Medisch Centrum
Onvergetelijk Alzheimer programma
Een inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers: dat is het doel van Onvergetelijk. Tijdens deze interactieve museumrondleiding bekijken deelnemers objecten, beantwoorden ze vragen en voeren ze creatieve opdrachten uit. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om observaties, ervaringen en verhalen te delen, zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum een veilige en verrassende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.
Onvergetelijk is in 2013 door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gelanceerd, geïnspireerd op het Meet Me at MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York. Op dit moment wordt het programma uitgebreid naar tien andere musea in Nederland. Om erachter te komen wat het effect is van het programma op deelnemers, rondleiders en museummedewerkers doet het VU Medisch Centrum daarnaast onderzoek naar het verloop en de uitkomst van het programma.
In 2016 werd Onvergetelijk succesvol geïmplementeerd in Museum Dr8888 in Drachten, het Singer Museum in Laren, het Limburgs Museum i.s.m. Museum Van Bommel Van Dam in Venlo en het Mauritshuis in Den Haag. Begin 2017 worden de gegevens van het wetenschappelijk onderzoek geanalyseerd en worden deze verwerkt in een toegankelijke publicatie en website, waarmee andere musea ondersteund kunnen worden bij het ontwikkelen van programma’s voor bezoekers met speciale behoeftes.
Op 21 september 2017, Wereld Alzheimerdag, is het project Onvergetelijk tot zijn einde gekomen met de presentatie van de website www.onvergetelijkmuseum.nl. Op deze site is de methode Onvergetelijk (filmpjes, handleidingen) toegankelijk voor alle musea die ook een programma voor Alzheimerpatiënten willen opstarten. Tevens staan de resultaten van het onderzoek van de VUmc op de site.