UMC Utrecht / Vrienden UMC Utrecht
Organoïden Biobank voor eierstokkanker
Bij eierstokkanker (ovariumcarcinoom) zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij een van de eierstokken. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 950 vrouwen aan de gevolgen van deze vorm van kanker. Eierstokkanker wordt vaak laat ontdekt en is moeilijk te behandelen en wordt daarom ook wel de “silent lady killer” genoemd. Er is een dringende behoefte aan betere geneesmiddelen voor deze vorm van kanker. Om die betere geneesmiddelen te ontwikkelen en te testen, zijn betere model systemen nodig, modellen die rekening houden met de diversiteit van eierstokkanker.
Onderzoekers van het UMC Utrecht Cancer Center en het Hubrecht Instituut willen nieuwe model systemen maken op basis van de organoïdentechnologie. Het doel daarvan is om oude en nieuwe geneesmiddelen voor eierstokkanker vooraf te kunnen testen op verwacht behandeleffect, om zo te komen tot betere en meer gerichte behandeling van patiënten met eierstokkanker.
Sinds de start van het project in 2016 is er een continue stroom van patiënten die worden geïncludeerd in het onderzoek. Momenteel is er weefsel afgenomen van 47 patiënten met primair eierstokkanker. De onderzoeksgroep is voortdurend bezig met het includeren van nieuwe patiënten teneinde de organoïden biobank zo groot mogelijk te maken, zodat de diversiteit aan ovarium tumoren goed wordt vertegenwoordigd. Een van de doelen van dit project is om een biobank van (levende) tumor-organoïden te maken.