Orkest van de Achttiende Eeuw
Toekomstvisie orkest van de 18e eeuw
Het Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 op initiatief van onder anderen Frans Brüggen opgericht, vanuit een collectief gevoelde onvrede over de toenmalige muziekpraktijk. In de afgelopen 36 jaar hebben tal van ontwikkelingen plaats gevonden. Onveranderd is het streven om met de best denkbare samenstelling de zo waarheidsgetrouw mogelijke uitvoering te geven aan meesterwerken
uit de 18e en eerste helft van de 19e eeuw. Onveranderd blijft ook het streven om met regelmaat buiten de bekende paden te treden.
In 2014 moesten de musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw afscheid nemen van Frans Brüggen. Nog in zorgvuldig overleg met Brüggen was besloten om na diens dood met het orkest verder te gaan, in de oprechte overtuiging dat zijn creatie nog steeds een belangrijke rol in het zo rijke muzieklandschap in Nederland en daarbuiten kan vervullen. Het Orkest koos ervoor om niet te proberen een opvolger voor Brüggen te zoeken, maar om het orkest in de komende jaren juist met een groot aantal verschillende dirigenten en muzikaal leiders te omringen.
In totaal gaf het orkest in 2016 gedurende zes projecten 38 concerten voor bijna 22.000 bezoekers. Dankzij de genereuze ondersteuning van het Gieskes-Strijbis Fonds wist het orkest niet alleen zo de eerste twee jaar na het verlies van zijn founding father te overleven maar slaagde het erin ook in het nieuwe kunstenplan te worden opgenomen.